Intervju med Mette af Klint

Inför nästa turné i Musikriket med Operaimprovisatörerna, som kommer besöka orterna Älmhult, Hovmantorp och Ljungby, berättar operasångerskan Mette af Klint så här:

metteVilken muskel är mest utvecklad hos operasångare?
– Borde vara diafragman eller ”andningsmuskeln” som den ibland kallas. Den är den viktigaste muskeln i andningsprocessen.

Hur kom ni på idén med Operaimprovisatörerna?
– Idén till gruppen kom ursprungligen ifrån den engelska gruppen ImprOpera som startades redan på 90-talet.

Får man verkligen göra så här med opera? Blir inte klassisk-musik-nördarna irriterade?
– Improvisation var från början väldigt vanligt inom opera. Vi har bara tagit upp det igen och strävar hela tiden efter att utveckla genren.

Vad är (hittills) det roligaste ni improviserat fram med hjälp av publikens uppmaningar?
– Vid två skilda tillfällen har publiken valt att historien skulle utspela sig i en protesaffär! Det måste vara de enda gångerna en opera utspelat sig där.

Finns det så vitt ni vet någon opera skriven om Hovmantorp, Älmhult eller Ljungby tidigare – eller kommer ni vara först?
– Vad vi vet så finns det inte och den kommer inte att skrivas ned denna gång heller eftersom föreställningarna är helt improviserade men vi kan garantera att den kommer att utspela sig precis där du vill!

Mette af Klint (koloratursopran), är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm, kammarmusikerlinjen vid Mälardalens högskola samt Balettakademiens yrkesskola. Hon har sjungit solistroller på bl.a. GöteborgsOperan, Drottningholms slottsteater, Folkoperan, Musikaliska (Nybrokajen 11), Kulturhuset Sth, Kulturen i Västerås samt i både TV och radio vid ett flertal tillfällen. Hon har även fått en roll specialskriven till sig i operan Barnet och de grå av Ylva Q Arkvik. Mette är också sångerska i Ensemble Flatterie, ensemblen som gjort sig känd för att tolka barockmusik på ett helt nytt sätt både i Sverige och utomlands. Hon har medverkat i flera opera – och kammarmusikfestivaler och är även en flitigt anlitad solist inom den sakrala repertoaren. Mette har även arbetat som skådespelare och musikalartist. Under hösten och kommande vår är Mette aktuell i Folkoperans “Opera attacker” samt i föreställningen “Barock-stå-upp” med Ensemble Mare Balticum. Under våren kommer hon även att turnéra i Norrlandsoperans regi med föreställningen ”Air Flatterie”.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s