Intervju med en Abreu sister

Den här intervjun med Lissy Abreu kan ni läsa i vårt tryckta säsongsprogram! Är det något mer ni undrar? Kommentera här så ställer vi frågan vidare. Annars, klicka på ”Konsertkalender 2012” så vet du var du ska gå för att ställa frågan själv.

Från soliga Havana till regniga Stockholm – längtar ni ofta tillbaka?
Ja! Det är mycket stor skillnad men vi har fått uppleva fantastiska stunder både hemma i Havana och i Sverige. Klart man längtar tillbaka, speciellt till familjen men vi trivs mycket bra i Stockholm. Underbar stad. Både Kuba och Sverige har haft en mycket viktig roll i vår musikaliska utveckling.

Hur låter Kubansk musik?
Kubansk musik är en av de rikaste musiksorter som finns. Oerhört varierad, oerhört blandad och med en mycket bred repertoar. Det är inte bara salsa som många tror, det finns mycket mer än det. Folkmusik med de Afro-kubanska rötterna. Traditionell musik, med Son, Guajira, Mambo, Bolero, Cha cha cha, Guaracha, m.m. Det finns klassisk musik också: från barockkomponisten Esteban Salas till avantgarde med Leo Brouwer. Kubansk musik är full av känslor och låter oftast som rena glädjen!

Ni är klassiskt skolade musiker också – vad är skillnaden mellan att spela en konsert med kubansk folkmusik och en med klassisk musik? Vilket tycker ni bäst om?
Vi tycker verkligen om att spela både klassisk musik från stamrepertoaren samt kubansk klassisk och traditionell musik. Känslan varierar mest från verk till verk. Hela vårt koncept är att framföra en varierad repertoar därför kombinerar vi båda. Det finns inte mycket originalmusik skriven för violin och gitarr som duo så det är många arrangemang samt transkriptioner som vi gjort själva av de stycken vi spelar. Vi tycker också att en sådan kombinerad repertoar kan ge inspiration och fria vingar till dagens kompositörer att göra nyskriven originalmusik för fiol och gitarr.

Ni har båda vunnit fina priser och haft prestigefyllda uppdrag – berätta om de ni är mest stolta över!
Vi har båda upplevt många fina moments! Speciellt när Ariadna fick 4 fantastiska priser vid den Internationella Gitarrtävlingen år 2000 i Havana samt hennes pris med titeln Upcoming Talent vid Guitar People Prize år 2011 i Stockholm. Vi har verkligen haft massor med fina stunder. Men det bästa priset är kärleken och stödet vi fått från våra föräldrar under våra liv samt våra musikstudieår. De har gett oss att vi har varann som syskon samt att vi kan musicera ihop!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s