Agent, med rätt att få snurr på det svenska musiklivet

Hej Victor Schvarcz, agent för Miriam Aïda trio! Berätta, vad gör en agent och vad kan en sådan hjälpa en artist med?

Agent kommer ursprungligen från latinet och betyder en person som för saker framåt. Det är en titel som existerar inom många konstnärliga områden (ex. TV, filmer m.m.), då är vi ansvariga för att förse våra uppdragsgivare/artister med jobb. I detta fall konserter. Sen är vi gärna med och bollar omslag, singlar, strategier, låtar etc. etc. Tanken är att man köper en tjänst som artist för att få spelningar, logistik, marknadsföring, produktion, ekonomi och inte minst en strategi kring sig på livesidan.

Hur blev du agent?

Jag var arrangör i åtta år på väldigt olika nivåer, sen studerade jag en tvåårig musikbranschutbildning i Nyköping. Där träffade jag min chef idag (Hilda Sandgren) som grundat MTA* och jag tyckte hennes syn och vision om hur man ska driva företag var helt rätt. Så efter en tid som praktikant blev jag fast anställd. I Kronobergs närområde finns väldigt välrespekterade utbildningar i Hultsfred samt Kalmar.

Kan vem som helst höra av sig till er för att bli representerad eller är ni mest ute och ”scoutar”?

Alla är självklart välkomna att höra av sig, vi har hittat flera av våra artister på det sättet. Dock är det svårt, vi har dagligen artister som hör av sig. Det är svårt att hinna lyssna på alla. Men det som är roligast är väl när något man scoutat på hör av sig, inte minst då de hört bra saker från andra artister och arrangörer. Smicker är ju alltid bra 😉

Vad har du annars för intryck av musiklivet i Kronoberg?

Jag har ett väldigt bra intryck,  det känns som att det händer mycket. Vi jobbar ju bl.a. med Rockabilly som genre. Känns som det är väldigt populärt i Småland över lag. Sen förknippar jag oftast städer med spellokaler ex. Växjö är mer förknippat med Kafé Deluxe, Karl-Oskardagarna eller Palladium än som universitetsstad.

Vad gillar du själv att lyssna på för musik?

Jag är något av en musikalisk allätare, men jag kommer (förvånansvärt tycker många) från punk och hardcore-scenen ursprungligen. Vilket är en bit ifrån att jobba med ex. Miriam Aida.

*Victor jobbar på agenturen MTA Production.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s