EMB /Martin Bagge /Mikael Paulsson

Imorgon onsdag sätter första turnén igång!

14/3 kl. 19.00 Lessebo f.d. Folkets Hus
15/3 kl. 19.00 Ljungby Grand
16/3 kl. 19.00 Åseda församlingshem
17/3 kl. 15.00 Älmhult Folkets hus
18/3 kl. 16.00 Tingsryd Söderportkyrkan

Så här skriver Ute Godecke i EMB om konserten:

Vem är Lars Wivallius, som ni ska göra konserten ”Ack, Libertas!” om?

En ytterst ambivalent figur i svensk 1600-tals-historia, inte så värst trevlig egentligen, men en man med fantastisk språkkänsla och kanske den förste att skriva lyrik med naturen som centralt tema. I hans texter kan man riktigt ”känna” hur gräset är grönt, hur lärkan drillar och hur hemsk det är att sitta fängslad – vilket han ju väldigt ofta var eftersom han livnärde sig som en tvättäkta bedragare och stod för den ena skandalen efter den andra.

Thåström har sjungit Bellman, ni spelar Wivallius – vad är det med dessa 16/1700-talsgubbar som fortfarande fascinerar folk idag?

Jag tror att tjusningen i dessa ”gamla gubbars” texter i alla fall delvis beror på att man i dem kan lukta, höra, känna en röst från en förgången tid, dryftandes tankar som än idag är aktuella och allmängiltiga. Detta trots att samhället ser helt annorlunda ut. Men: kärleken, livet, döden; protester mot överhet och orättvisor; glädjen över att än en gång se ängarna och träden grönskas på våren – det känns igen genom tid och rum… och det mustiga och melodiösa språket gör sitt till!

Ni i EMB är ju Sveriges ledande experter på riktigt gammal musik, vilken är den dokumenterat äldsta låten som du nånsin spelat?

Den äldsta låten jag har spelat? Vet ej, förresten är det ju så att även gammal musik egentligen är nutida, eftersom den bara hörs när någon idag, i denna stund spelar eller sjunger den, så jag kan tycka att det egentligen inte finns någon ”gammal” eller ”tidig” musik, om inte vi spelar den i nuet… Men en riktigt gammal låt, eller åtminstone text, är Världens frälsare kom här (Veni redmptor) från 300-talets Milano, skriven av biskop Ambrosius. Kanske är melodin även den så gammal?

Blir EMB ofta förväxlade med pojkbandet EMD?

Nej, inte så ofta… vi rör oss kanske inte i riktigt samma kretsar trots allt…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s